Swon-vrijwilligers voor klusjes en vervoer

... maken zelfstandig wonen makkelijker

Swon heeft verschillende vrijwilligersdiensten die het ouderen makkelijker maken om zelfstandig te wonen. Zo bieden de Klus Service en de vrijwillige chauffeurs van Swon al veel senioren uitkomst.

Klus Service: kleine klusjes en nuttige tips
Een kast verplaatsen. De buitenlamp repareren. Grof vuil aan de straat zetten. Of eindelijk eens dat schilderij ophangen dat al zo lang in de hoek tegen de muur staat. Als je dat zelf niet (meer) kan of als je niemand in de buurt hebt die erbij kan helpen, biedt de Klus Service van Swon uitkomst. Voor elke soort klus – zoals timmer-, elektra- of loodgieterswerk – is er in principe een vakman of -vrouw in huis. De Klus Service is er voor senioren en mensen met een functiebeperking die zelfstandig wonen. Doordat de klussen worden uitgevoerd door vrijwilligers, is de klushulp betaalbaar en laagdrempelig. De vrijwilligers geven ook tips om de woning veiliger of comfortabeler te maken.
Het normale onderhoud van het huis – zoals verven, behangen of het onderhoud van de tuin – valt niet onder de werkzaamheden van de Klus Service. Bij twijfel of de klus door Swon kan worden uitgevoerd, kunt u altijd overleggen.
Hulp van de Klus Service kost het eerste uur € 6,-. Ieder daarop volgend half uur kost € 3,-. Deze kosten betaalt de klant per eenmalige machtiging. Kosten voor aan te schaffen materialen worden rechtstreeks met de vrijwilliger verrekend.

Vervoer door een vrijwilliger: betaalbaar en persoonlijk
Wie zelf geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer, kan door een vrijwillige chauffeur naar de plaats van bestemming gebracht worden. Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een cursus. Weer thuis brengen en eventueel begeleiden in het ziekenhuis is ook mogelijk. De dienst geldt voor vervoer binnen Nijmegen tegen een vaste kilometerprijs (€ 0,39 p/km, gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger) plus eventuele parkeerkosten.
De aanvraag moet wel minimaal vier werkdagen en maximaal één maand van tevoren ingediend zijn. Swon zoekt vervolgens een vrijwillige chauffeur voor de aanvraag.