Medicijncheck te duur

Veel ouderen willen 75 euro voor medicijncontrole niet betalen

Apothekers vinden dat al hun zorgtaken buiten het eigen risico moeten komen te vallen.

65-Plussers met veel medicijnen weigeren een check door apothekers, omdat die van hun eigen risico afgaat. Erg ris­kant, vindt apothekersorganisatie KNMP.

Apothekers moeten sinds dit jaar een medicatiebeoordeling doen bij de 220.000 senioren die meer dan zeven geneesmiddelen gebruiken. Dat kost gemiddeld 75 euro. Volgens de KNMP lopen pa­tiënten die het gesprek weigeren onnodig rond met bijwerkingen en slikken ze overbodig geworden medicatie te lang door.

Apotheker Thomas Kempen in gesprek met Hub van Ballegooij over zijn medicijnen. Van Ballegooij slikt zeven verschillende middelen. foto Koen Verheijden.

De Inspectie voor de Gezond­heidszorg (IGZ) gaat er vanaf mor­gen op toezien dat apothekers de controle uitvoeren. Uit een peiling van seniorenorganisatie ANBO blijkt dat zes op de tien 65-plus­sers niet bereid zijn de medicijnbe­oordeling te betalen. Terwijl 72 procent aangeeft wel zo’n check te willen.


Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea heeft besloten de check buiten het eigen risico te laten val­len. Een woordvoerder: „Wij wil­len niet dat mensen om financiële redenen afhaken. De beoordeling vermindert gezondheidsrisico’s en dus kosten.”

Van de verzekeraars wil 65 pro­cent de check niet betalen, zegt de KNMP. Volgens Menzis is dat ook niet nodig, omdat mensen met
veel geneesmiddelen de check niet weigeren omdat ze door andere zorgkosten toch wel aan het eigen risico van 375 euro komen.

Een woordvoerder van apothe­kersorganisatie KNMP: „Klopt, maar nog niet in begin van het jaar. Ouderen zien dan dat ze plots 75 euro moeten betalen. Ze weige­ren en het duurt wel even voor ze weer een oproep krijgen met alle risico’s van dien.”

De apothekers willen dat al hun zorgtaken buiten het eigen ri­sico komen te vallen, net als de huisarts en verloskundige. Dat moet ook voorkomen dat mensen het advies bij de eerste uitgifte van een middel (6 euro) weigeren, zoals het afgelopen jaar veelvuldig voorkwam. Minister Edith Schip­pers (Zorg, VVD) onderzoekt die optie en komt een dezer dagen met de resultaten.

Bron: Gelderlander 30 juni 2015