In het Swonnetje: Carl Steinmann

Het is gezellig aan de ontbijttafel van Carl Steinmann, ik mag aanschuiven en krijg verse koffie. Het toeval wil, dat Carl vorige week op de foto is gezet voor de nieuwe Swon Wijzer. 'Ik word nog beroemd' ... grapt Carl.

Hij steekt meteen van wal. Sinds 2004 is hij vrijwilliger bij Swon. Na zijn studie antropologie werd snel duidelijk dat het niet de beste tijd was om daar een betaalde baan in te vinden. Maar Carl wil wel graag nuttig bezig zijn en hij meldde zich bij Swon, waar hij begon met welzijnsbezoeken. Ook voor hulp bij boodschappen doen en tuinonderhoud (iets dat Swon inmiddels al jaren niet meer in haar aanbod heeft) meldde hij zich aan. Door de jaren heen zijn al veel ouderen door Carl geholpen.

Vanaf het begin bezoekt hij een oudere heer van inmiddels 95 jaar, die van kruiswoordpuzzelen hield. Ik zeg met nadruk 'hield', want Carl ziet meer uitdaging in cryptogrammen maken en gaandeweg heeft hij de oudere heer hier ook enthousiast voor gekregen. Ondanks dat de heer zeer slechthorend en blind is... komen we er samen uit. We lachen veel en delen de eigenschap om met taal te spelen, woordgrappen te maken. Op zo'n manier wil ik ook wel oud worden, daar doe ik 't voor!

Sinds 2008 is Carl ook gastouder bij de buitenschoolse opvang van KION. Soms kwamen er wel 3 of 4 kinderen in de week, altijd gezellig en ze mogen allemaal mee eten! En zo blijf ik zelf ook lekker jong!

Carl noemt zichzelf een levenskunstenaar, homo ludens (spelende mens). Maar vooral een 'leunstoel antropoloog'. 'Kijk eens naar m'n boekenkast, ik lees veel, hou m'n vakgebied goed bij. Zijn grote interesse is Papua Nieuw Guinea. Als ik een boek daarover tegenkom, dan koop ik het. Hoe primitiever de stam, des te interessanter!'

Carl blijft fit omdat hij alles op de fiets of te voet doet. Als hij zijn boodschappen gaat doen, is dat niet bij de dichtstbijzijnde supermarkt, nee, hij loopt vanuit het centrum, naar de Daalseweg, dat is meteen een mooie wandeling! Af en toe maakt Carl een fietstocht via Berg en Dal, Zevenheuvelenweg naar de Duitse grens en weer terug... naar de leunstoel, waar hij ook nog graag een spelletje 'wordfeud' speelt.

Het was een leuk gesprek met deze gemotiveerde, positieve vrijwilliger van Swon!

Dank je wel Carl!

Namens Swon het senioren netwerk,

Susan Dijkstra