In het Swonnetje: Leydi Heijse

Leydi Heijse: Gastvrouw restaurant Blikvanger op en top!

Met een kopje thee en een lekker speculaasje kan het gesprek beginnen. Ik ben bij Leydi Heijse, 72 jaar en sinds 1 jaar actief als gastvrouw bij het Swon restaurant project de Blikvanger in de Rentmeesterhof. Op maandag om 12.00 uur is Leydi samen met een andere vrijwilligster aanwezig en worden de tafels gedekt, glazen water klaargezet en worden de gasten ontvangen, waarna het eten opgeschept en uitgeserveerd wordt. Ook het opruimen naderhand hoort tot haar taak. In het verleden heeft ze gewerkt in de keuken van het CWZ, dus zorgvuldig en nauwkeurig omgaan met de maaltijden is haar niet onbekend. Op dinsdag en donderdag hoort ze zelf tot de gasten en zijn er andere vrijwilligers die klaarstaan.

Maar dit is niet het enige vrijwilligerswerk wat ze in de Blikvanger doet. Al sinds 2004 is ze  vrijwilliger in de bibliotheek en heel actief met het organiseren van een maandelijkse filmavond en een tweemaandelijkse muziekavond met de laatste keer de musical Cats. “Ik had een Venetiaans masker meegenomen voor de sfeer en verschillende mensen zijn daarmee op de foto gezet”, vertelt Leydi enthousiast.

Ook is ze betrokken bij de organisatie van de modeshow en op vrijdag avond is er een informeel ontmoetingsgroepje.

Leydi is heel actief als vrijwilligster en ze geniet er zichtbaar van. “Vroeger was daar geen tijd voor: je had je werk, je gezin, je huishouden. Nu doe ik waar ik zin in heb. Mijn zoon en schoondochter zitten momenteel voor het werk in Delhi in India, dus daar ga ik binnenkort nog een keer naar toe. Ik wil graag de Taj Mahal bezoeken en hoewel dat 3 uur heen en 3 uur terugreizen is vanuit Delhi staat dat hoog op mijn lijstje.

Ze zou mensen zeker aanraden om vrijwilliger te worden bij Swon. “De begeleiding van Susan is heel prettig, ze komt regelmatig even binnenlopen. We hebben regelmatig overleg en de communicatie is helder. Er staat veel informatie op de Swon website voor de vrijwilligers en ik heb de scholingsbijeenkomst bezocht waar ik ook kennis heb gemaakt met andere vrijwilligers van Swon. En de kerst attentie was een welkome verrassing. Ja zolang ik me goed blijf voelen blijf ik hiermee doorgaan!”

Leydi heel hartelijk dank voor dit inspirerende gesprek!

Anke Schaven
Coördinator Vrijwilligersdiensten