Swon laat jonge mensen ervaren hoe het voelt om oud te zijn

Swon 50 jaar sterk voor en met ouderen

Op donderdag 17 december laat Swon het seniorennetwerk jongeren in het stadscentrum van Nijmegen ervaren hoe het is om te leven met ouderdomsgebreken.
Van 13.00 tot 15.00 uur is Swon met studenten van de HAN (minor Event Management) aanwezig in de Nijmeegse Molenstraat om
voorbijgangers in een ‘ouderdomspak’ te helpen, een pak waar onderzoek mee is gedaan door het Radboudumc.
De actie is een opmaat naar het 50-jarig jubileumjaar van Swon in 2016.

Begrip
Hoe fit en actief je als senior ook kunt zijn, met de jaren komen er meestal toch ouderendomsgebreken. Je wordt minder snel van lichaam en geest, soms tast het je mobiliteit aan of je vermogen tot zelfstandig functioneren. Het is goed als anderen (meer) inzicht en begrip hebben voor deze ongemakken, zodat men er rekening mee kan houden.

Om te ervaren met welke beperkingen ouderen te maken (kunnen) hebben, kan het Nijmeegse publiek op 17 december een ouderdomspak aantrekken dat is ontwikkeld door Radboudumc. Swon krijgt het pak voor deze actie in bruikleen. Afgelopen augustus stonden onderzoekers van Radboudumc met het ouderdomspak op Lowlands. Doel was om begrip voor ouderen te kweken en met een vragenlijst te achterhalen hoe jongeren over ouderen denken.

20 kilo
Op 17 december kunnen jonge mensen onder begeleiding van de HAN-studenten het pak aantrekken. Het weegt maar liefst 20 kilo en bestaat uit enkelverzwaarders, knieverstijvers, ellebooggewichten, een lichaamsvest, handschoenen die de bloedtoevoer naar de vingers afknellen, troebele bril en een geluiddempende koptelefoon. Hiermee kan men stijfheid van gewrichten en slechter zicht en gehoor aan den lijve ondervinden.

50 jaar Swon
De actie is een opmaat naar het jubileumjaar van Swon. Swon wil begrip tussen generaties bevorderen. In 2016 – het feestjaar waarin veel organisaties in Nijmegen iets te vieren hebben – maakt Swon die verbinding tussen jong en oud in de Nijmeegse wijken. Door het jaar heen zijn er verschillende activiteiten gericht op ontmoeting.