In 't Swonnetje Petra Akkermans

Op de achtergrond Petra en op de voorgrond Kitty.

Maandag 7 maart 2016 het lente zonnetje schijnt en ik ben op weg naar Meijhorst. Daar heb ik afgesproken met Petra Akkermans in de Meiberg.

De Meiberg is een wooncomplex voor senioren. Ik ontmoet Petra in de ontmoetingsruimte. Petra is 34 jaar en geboren en getogen in Venray. Daar heeft ze de opleidingen Helpende Verzorging en SPW 3 gevolgd. Voor haar verdere studie, Onderwijsassistent en SPH, kwam ze in Nijmegen terecht. Ze heeft in de gehandicaptenzorg gewerkt en op een basisschool. Ondertussen woont ze 5 jaar in Meijhorst.

Petra is een gezellige praatster en verteld me dat ze graag met haar Boomertje, dit is een hondenras, wandelt in de Beerendonk. In de stad pikt ze af en toe een bioscoopje mee en spreekt af met vriendinnen.
Waarom ik met Petra afgesproken heb is omdat ze als vrijwilligster werkzaam is bij Restaurant ‘UIT’ in HUIS. Petra maakt deel uit van een vrijwilligers team bestaande uit twee vrijwilligers uit de Meiberg en 6 wijkbewoners. Voor de vrijwilligers is er een dienstrooster en coördinatie van Jehzira, beroepskracht bij Swon. Met een groepsapp informeren ze elkaar over het verloop van de avond, bijzonderheden of er wordt een oproep gedaan om voor elkaar in te vallen. Twee jaar geleden is ze op een informatieavond van het Sociaal Wijkteam in contact gekomen met Swon die om vrijwilligers vroeg voor dit maaltijdproject. Gezien haar ervaring bij de voormalige Orangerie als serveerster bij warme maaltijden ging ze op de vraag in.

Door 32 bewoners wordt er op maandag, woensdag of vrijdagavond gegeten. De werkzaamheden beginnen om vier uur. Als eerste tafels dekken en om half vijf de bewoners ontvangen. De rollators worden centraal geparkeerd en de gast wordt indien nodig aan de arm genomen en naar de tafel gebracht. Velen hebben een vaste plek. De warme maaltijd wordt door een cateraar geleverd. Ter plekke serveert Petra het uit. Afruimen en afwassen gebeurt tussen de gangen door. Er is wel tijd om zelf een kop soep mee te eten. Soms is er verwarring als een gast denkt dat hij een andere maaltijd besteld heeft. Dan wordt er op de bestellijst gekeken die de gasten tweewekelijks invullen. Fijn is om te horen dat het eten gesmaakt heeft. Mensen bedanken voor de gezelligheid en gaan na het eten huiswaarts. Sommigen blijven nog wel eens natafelen. Ondertussen ruimen de vrijwilligers de tafels leeg. Als ik vraag wat Petra het liefst eet verteld ze dat ze vegetarisch is.

Voor Petra is dit vrijwilligerswerk van belang. Zij is alleenstaand en eet nu mee in de Meiberg. Ook het jaarlijks team etentje in een restaurant is een fijne waardering voor het werk.
Ik ontmoet bij het weggaan Kitty. Samen met Petra dekt ze de tafels en overlegd over de gang van zaken die avond. Zij woont naast de Meiberg. Kitty viel soms in bij de Meiberg en toen er twee jaar geleden een vrijwilligersplek vrij kwam is ze vaste vrijwilligster geworden.

Interview door Rob Aalders.