In 't Swonnetje Henny en Jaap van Bruggen

Bijzondere mensen in Lent

Een dinsdagochtend in april. Mooi lenteweer en daardoor absoluut niet vervelend om naar Lent te fietsen voor een ontmoeting met het echtpaar Jaap en Henny van Bruggen.

Ik word hartelijk ontvangen door Jaap die voorzichtig de voordeur opendoet. Hij beweegt rustig en bedachtzaam en tijdens het gesprek dat volgt blijkt dat dat ook komt door een busongeluk dat hij heeft gehad en een herseninfarct die hem ruim een jaar geleden overviel.
Zijn vrouw Henny noemt het een rampjaar, waarin ze geconfronteerd werden met de kwetsbaarheid van het leven. Niet dat ze bij de pakken neerzitten, maar het heeft wel veel inzet en doorzettingsvermogen van beiden gevraagd om weer op het punt te komen waarop Jaap nu kan functioneren. Het gaat zo goed dat hij inmiddels weer af en toe een dienst kan draaien als maaltijdbezorger voor Swon in Lent. Henny en Jaap gaan dan samen op pad, hij bestuurt de auto en zij brengt de maaltijden aan de deur. Ze doen dat sinds 1998 voor Swon en daarvoor deden ze dat al voor verzorgingshuis St. Joseph in Lent.

Daarnaast heeft Jaap ook heel lang als vrijwilliger gewerkt voor de Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG), hij deed de installering van personenalarmerings-apparaten bij mensen thuis en loste ook storingen op. Dit werk kon Jaap heel goed doen met de technische ervaring die hij heeft als gepensioneerd werknemer van Philips. Door de beperkingen die hij overhield aan het herseninfarct en het busongeluk kan hij dit werk niet meer doen, maar dat hoefde ook niet meer omdat de STMG vorig jaar deze dienst afstootte naar een andere organisatie.
Henny heeft ook zo haar lichamelijke beperkingen waardoor ze niet maar alles kan doen wat ze graag zou willen. Bijvoorbeeld zingen is lastig voor haar vanwege resonantie en trillingen die te heftig bij haar binnenkomen.

Mooi om te horen is dat ze samen nog steeds graag wat voor een ander doen en als team doorgaan met het bezorgen van maaltijden. Zo lang als het gaat. Swon is natuurlijk erg blij met zulke dappere vrijwilligers en bedanken hen dan ook voor de positieve inzet en betrokkenheid bij het welzijn van anderen.