In 't Swonnetje: Daan van Zomeren

Al vanaf 1 oktober 2005 is Daan van Zomeren (78 jaar) actief als vrijwillige chauffeur bij Swon het seniorennetwerk. Eerst bij dagbesteding de Taxus, de laatste jaren bij het individuele vervoer.

Geboren in Groningen kwam Daan als 17 jarige naar Nijmegen waar zijn ouders de horeca-activiteiten in het Goffertpark gingen exploiteren, waar toen ook de Goffertboerderij onder viel.
Zijn achtergrond ligt dus in de horeca. Hij is breed opgeleid en heeft gewerkt in gerenommeerde horecabedrijven in Spanje, Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk Nederland.

In Nijmegen (waar hij steeds terugkwam) heeft hij vanaf 1968 de exploitatie van de Goffertboerderij van zijn ouders overgenomen.
Vanaf 1984 is hij terecht gekomen bij de Streekschool waar hij les ging geven bij de horeca opleidingen tot zijn pensionering. In 1989 heeft hij nog zijn bevoegdheid hiervoor gehaald. “Het was erg leuk werken met al die jonge mensen, je kunt je kennis echt doorgeven”, aldus Daan.

Na zijn pensionering heeft hij nog een tijdje bij de HAN en het ROC examens begeleid. Maar vanaf 2005 wilde hij een andere invulling geven aan zijn vrije tijd. Hij meldde zich bij Swon en ging ouderen vervoeren naar de dagbesteding en zorgde voor de planning van de ritten.
Daan: “Je rijdt wekelijks dezelfde mensen en daar krijg je echt een band mee. In de auto ontstaat er een ongedwongen contact. Je bent met leeftijdgenoten, je praat wat over je kinderen en kleinkinderen en de mensen nemen je ook in vertrouwen. Die diversiteit van mensen kende ik natuurlijk ook al vanuit de horeca, maar die zie je nu ook weer terug. Dat maakt dit werk zo boeiend!”

Ook bij het individuele vervoer heeft Daan veel vaste mensen vervoerd, vaak naar het ziekenhuis. '”Veel mensen willen graag begeleid worden daarbij, dus dan wacht ik in de wachtkamer en naderhand kunnen mensen hun verhaal dan kwijt. Daar hebben ze echt behoefte aan!”

Sinds een klein jaar is Daan ernstig ziek en is het rijden minder geworden. Gelukkig heeft hij daarbij steun van zijn 4 kinderen en doet hij nog alles wat hij kan. Nog 3 keer in de week tennist hij een uurtje, hij speelt jeu de boules, hij klaverjast en puzzelt graag. Ook heeft hij zijn broer in Australië bezocht.

Daan, bedankt voor het interview en ik hoop dat de fles rode wijn in de smaak viel!
Anke Schraven, Coördinator Vrijwilligersdiensten