In 't Swonnetje: Theo Willemse

Theo is vrijwilliger bij Swon voor vervoer en de klussendienst. Ik wil daar meer van weten en ook hoe hij bij Swon terecht gekomen is. Door Theo en Els (partner) word ik bij hun thuis hartelijk ontvangen. De koffie wordt gezet en Theo vertelt hoe hij in de wijk Neerbosch-Oost is komen te wonen.

Hij is geboren in Hatert en toen hij ging trouwen verhuisd naar Neerbosch-Oost. In die tijd waren dat nog wijken (dorpen) los van Nijmegen. Neerbosch-Oost was laag gelegen en zonder bemaling zou het huis waar ze nu wonen in het water staan. In 2012 werd Theo werkeloos. Hij werkte bij de Honigfabriek. Daar was hij als voorman in de technische dienst en onderhoud tot het laatst werkzaam. Ik moest het licht daar uit doen.

Al snel werd Theo chauffeur bij dagbesteding de Cypres. De aanleiding is dat hij als mantelzorger van zijn moeder bekend is bij de Cypres. Daar werd hem gevraagd of hij wel eens deelnemers kon rijden. Ja, dat doe ik wel een keer en sindsdien is hij chauffeur voor als een vaste collega-chauffeur verhinderd is. Nu in de vakantie moet hij vaker rijden en laat een vervoerslijst zien.

Van het een kwam het ander. Het was niet tegen dovemans oren vertelt toen een medewerkster zei dat Swon ook vrijwilligers zocht voor de Klussendienst. De handen willen wat doen en dat is logisch als je tientallen jaren bij de technische dienst van de Honig zat. Zijn ervaring met elektra en sanitair waren meer dan welkom. Nu werkt hij gemiddeld 2 tot 3 ochtenden bij de Klussendienst. Als je niet uitkijkt ben je zo meer uren aan het werk. Zijn partner Els waakt hier wel voor. Er moet tijd zijn om leuke dingen te doen. Wat ze graag doen is reizen. Heel wat verre reizen worden opgesomd. Maar daar later meer over.

De vakman komt helemaal weer boven als Theo gaat vertellen over de klussen. De aanleiding om bij mensen thuis te komen werken is één aangemelde klus. Ter plekke blijkt dat er veel meer gedaan moet worden. Het begint bij een lamp die het niet meer doet. Blijkt dat er nog katoenen leidingen zitten en er brandgevaar is. Ook even kijken naar het afvoerslangetje van een lekbak. Er volgen technische verwikkelingen die erop neer komen dat Theo gewoon aanpakt. Je kunt de mensen er toch niet mee laten zitten. Later regelt hij wel met Swon hoe de aanvraag en geleverde diensten afgehandeld moeten worden. Je kunt mensen helpen, daar gaat het om. Hij vraagt zich wel af hoe het de klanten vergaat. Zijn de meldingen die hij doet opgepakt?

Als Swon op 23 september zijn 50-jarig jubileum feest in de Goffert viert zitten Theo en Els in Zuid-Frankrijk. De maand september is 'heilig'. Dan gaan ze met de caravan erop uit. Verre reizen naar Zuid-Afrika, Namibië en IJsland zijn gemaakt. Deze worden door Theo op film vastgelegd. Bij filmclub Liander, waar hij lid van is, worden hiervan documentaires gemaakt.

En zo ben ik over een betrokken vrijwilliger Vervoer en Klussendienst weer iets meer te weten gekomen. Theo bedankt voor het ontvangst en gesprek.

Interview en foto door Rob Aalders