In 't Swonnetje: Gerus Brugman

Nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden!”

Maar ondertussen is Gerus Brugman al weer 11 jaar vrijwilliger bij Swon. Op 1 februari 2005, is hij begonnen als chauffeur voor dagopvang de Larix. Sindsdien haalt hij twee keer per week, met zijn eigen auto, de bezoekers van de dagopvang thuis op, brengt ze naar de Larix en ’s middags weer netjes naar huis. Met groot plezier aldus Gerus, die vol enthousiasme vertelt. Hij noemt het prachtig werk! “Ik voel me betrokken bij de mensen, wil weten hoe het met ze gaat”. In de auto wordt veel besproken en dat schept een band. De mensen hebben wel steeds meer begeleiding nodig. In het begin stapten ze nog gewoon zelf in en uit! Dat is nu wel anders.

Ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden!

 


Gerus komt uit een schippersfamilie en heeft zijn hele leven gevaren. Samen met zijn vrouw, die op het schip de titel Matroos had, waren ze altijd onderweg. Hun 4 kinderen woonden dan op het schippersinternaat en zagen ze vaak lange tijd niet. Daar heeft Gerus de "oudercommissie" voor opgericht waarvan hij 11 jaar voorzitter is geweest. In 1998 heeft hij, samen met zijn gezin, het schip verruild voor de vaste wal. Het leven als zelfstandige op het schip was mooi, maar ook zwaar werk. Al snel na de verhuizing vanaf “het eiland”, zoals hij het leven op het schip benoemt, is hij begonnen met varen op het pontje in Druten. Waar hij, naast het varen, ook 7 jaar het onderhoud heeft gedaan. Ook op de pontjes in Beuningen, Druten en Varik heeft hij gevaren. Maar nu is hij weer terug in Druten.

Het leven werd er dus niet rustiger op na zijn pensioen. Als voorzitter van de schippersbond, assistent beheerder op het schipperscentrum èn vrijwillig chauffeur bij Swon, was een week zo vol. Nu vaart Gerus nog 1 keer per week op het pontje. Het werk als assistent beheerder op het schipperscentrum, doet hij nog 1 keer in de 14 dagen. Verder zingt hij bij 2 zangkoren en gaat er ook nog wel eens op uit met de fiets, samen met zijn vrouw Lies. (ook vrijwilliger bij Swon!).

Wat fijn dat we al zo lang op jou kunnen rekenen Gerus! Hopelijk nog vele jaren!

Dit was: “In het Swonnetje” van oktober 2016

Namens Swon het senioren netwerk, Susan Dijkstra