In ’t Swonnetje: Gerda van Kortenhof

“Ze komen het niet thuisbrengen. Je moet er zelf op uit”

Dinsdag 20 december door de kou naar vrijwilligster Gerda van Kortenhof. Zij woont op de Marialaan. Een vrij onbekend stuk Nijmegen voor mij.

Als ik bij Gerda binnen kom zit ik direct in de kerstsfeer. Er is veel uitgestald en ik bewonder de keukenachterwand. Hierop staat het panorama Mesdag. “Mijn moeder komt uit den Haag en met haar ga ik vaak naar Scheveningen”, kom ik te horen.

Voor Swon gaat Gerda bij ongeveer 30 senioren belastingen invullen. Er zijn mensen bij van boven de 90 jaar. De cliënten zijn een vaste groep die ze thuis al jaren lang bezoekt. Je bent met elkaar vertrouwd. Met al de belastingpapieren naar een ander gebouw gaan vindt men niet fijn. Nu kunnen cliënten nog even een lade open trekken om iets te zoeken. Het invullen van belastingpapieren is een seizoens klus en past goed in het schema van Gerda.

“Ik werkte als vrijwilliger bij het seniorweb en ben vertrouwd met computers. Toen het invullen van belastingen in 2006 digitaal werd was dit voor mij een kleine stap om me als vrijwilligster belastingen aan te melden, bij de SWON. Er zijn cursussen om thuis te raken in de regels van de belastingen. Senioren gaan er niet op vooruit en de centen waar je recht op hebt is een leuke verrassing. Er volgt een verhandeling over zorg- en huurtoeslagen maar daar moet ik afhaken.  Het invullen duurt een aantal uren per bezoek. Haar moeder was overigens al vrijwilligster bij Swon. Dit als chauffeur voor vervoer Dagopvang, bij de eerste Swon opvang aan de Genestetlaan.

Als vrijwilligster thuisadministratie bezoekt Gerda senioren om de papieren administratie bij te houden. Dit doet ze maandelijks en ze neemt er de tijd voor. “Ik ben vaak de enige die mensen zien”. Ook hier merk ik hoe Gerda opkomt voor de belangen van cliënten en hun zorgen goed begrijpt. Een credo thuis is:  “Ze komen het niet thuisbrengen. Je moet er zelf op uit”.

Door haar moeder is Gerda ook als vrijwilligster terecht gekomen bij Hobbycentrum Nijmegen. Daar werkt ze in de kantine. Moeder doet dit op 83 jarige leeftijd nog één dag in de week. Het is veel plezier maken en lachen. Sfeer maken is Gerda wel toevertrouwt.

Toen Gerda in de WAO kwam is ze vrijwilligerswerk gaan doen. Ik wilde invulling geven aan mijn tijd. Daarvoor was ze 10 jaar bedrijfsleidster bij het Goffertzwembad. Begonnen als schoonmaakster. Daarbij  10 jaar vrijwilligster in Afferden in de crisisopvang. Er moest een pand voor de opvang opgeknapt worden. Haar passie voor de mensen werd gezien. Gerda haalde in 1993 haar hbo-cmv diploma. Nu had ze ook de opleiding als aanvulling op haar mbo-IW opleiding. In Megen en Nijmegen is ze ook 10 jaar bejaardenverzorgster geweest.

Wat je als lezer niet ziet is dat Gerda tijdens ons gesprek gestrekt op de bank ligt. Een been / knie kwetsuur heeft ze overgehouden aan een val. Na het Feest van de Vrijwilligers (lokaal compliment) is ze door een fietser afgesneden waardoor ze ten val kwam. Het is dan fijn dat ze in een seniorenwoning zit, toen verbonden aan Sonnehaert. In huis zijn er allerlei aanpassingen waar ze nu voordeel van heeft.

Warm en getroffen door iemand met veel passie voor vrijwilligerswerk ga ik mijns weegs. Bedankt Gerda.

Rob Aalders