In 't Swonnetje: Anita Jeukens

“Op de fiets, weer zingend naar huis”

Als ik aanbel bij Anita Jeukens, is ze nog maar net terug van haar wekelijkse dansles. Koffie is snel gezet en al gauw kletsen we over van alles en nog wat. Voor mij zaak, om razendsnel de belangrijkste dingen te noteren, want uiteindelijk moet ik er toch een 'In het Swonnetje' van zien te bakken.

Voor Swon is Anita actief als vrijwilligster voor welzijnsbezoeken en personen-alarmering. Mensen informeren en adviseren met als favoriete doelgroep senioren Dàt is waar Anita goed in is en blij van wordt. Na 30 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt, gooide ze zo’n 4 jaar geleden het roer volledig om. Ze melde zich aan bij Swon, waar ze begon met de denktank van personenalarmering en de intakegesprekken bij de mensen thuis. Van het één kwam het ander en nu verzorgt Anita ook welzijnsbezoeken voor 75- en 80- jarigen, over de mogelijkheden en voorzieningen die er in Nijmegen zijn voor senioren.

Elk bezoek is bijzonder, mensen nemen je snel in vertrouwen en vertellen hun verhaal.  Het is mooi om op deze manier tijd te maken voor de mensen, want de zorg is tegenwoordig zó gericht op protocollen!

`”Na zo’n bezoek, ga ik zingend op de fiets weer naar huis!”

Voor het COIL (Centrum voor Ontmoeting in Levensvragen) bezoekt Anita vrijwillig om de week 2 dames.  “deze gesprekken zijn zo waardevol, dit blijf ik doen

Anita is ook nauw betrokken bij burger initiatief; “Contact in zicht” Dit is een gespreksgroep met als doel nieuwe verbindingen leggen met anderen, waardoor mensen hun netwerk kunnen uitbreiden.

Het werken met senioren past Anita als een tweede jas. Ze volgt nu ook een opleiding tot senioren coach. “Hier leer ik nog meer over het werken met ouderen, coaching- vaardigheden en gesprekstechnieken.

Eigenlijk hoop ik hier nog een betaalde baan in te vinden, want ik ben nog hartstikke jong!”

Jong…èn actief, want als ik vraag naar hobby’s en interesses, somt Anita van alles op, zoals de eerder genoemde dansles, bloemschikken, wandelen, fietsen, reizen. Reizen…ja vakantie! En dan het liefst naar Nieuw Zeeland, waar Anita familie heeft wonen. Voor de foto vraag ik Anita om naast de, door haar zelf gegoten bronzen vogels op sokkel, te gaan zitten.

Alweer een bijzonder mens in het Swonnetje, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van de Nijmeegse senioren. Dank je wel Anita! Namens Swon het seniorenwerk,

Susan Dijkstra